dinsdag 26 juli 2011

Verkoop rookworsten omhoog door slecht juli weer

Het zal niemand ontgaan zijn, de maand juli is nat en koud. In plaats van lekker een pintje pakken op het terras, loom op de loungebank hangen moeten we andere dingen doen. Bijna iedereen hoopt dat het weer snel zal verbeteren. Iedereen? nee, er zijn ook mensen die er wel bij varen.

Zo verkoopt de Hema veel meer rookworsten dan normaal in deze tijd van het jaar. Ook Albert Heijn ziet bepaalde producten snel uit de schappen vliegen die normaal slecht verkopen in Juli. Zo verkoopt Albert Heijn veel meer zuurkool dan normaal en ook de gerookte spekjes vinden gretig aftrek. De zogenaamde vergeten groenten doen het ook lekker, we maken er een stamppotje van. bron

Mocht je nou ook ineens zin krijgen in een een lekkere zuurkool stamppot dan staat hier een eenvoudig recept.

maandag 25 juli 2011

Jus voor singles

Elke dag voor jezelf koken is lastig voor veel singles en alleenstaanden. Voor je het weet schuif je weer een pizza in de over of koop je zo'n 5-minuten-ping magnetron maaltijd.
Die ene keer dat je dan wel kookt moet je goed benutten.

Heb je bijvoorbeeld nog wat jus over van je laatste culinaire uitspatting? Vries die jus dan in in een ijsklontjes bakje. Je kan dan per keer één of twee klontjes ontdooien en zo heb je elke keer lekkere jus bij het eten. 

Als je jus uit een pakje maakt van is het ook vaak veel en veel te veel om in één keer op te maken. Zonde om het weg te gooien. Eten is om op te eten toch? Volgende keer dus lekker invriezen die handel. Hoef de je de volgende keer alleen nog even de hutspot te maken.

rectificatie: spinazie is wél krachtvoer

Om maar met de deur in huist te vallen, ik moet mezelf rectificeren. Ik heb op de pagina over rauwe spinazie stamppot verkeerde informatie gegeven. In heb geschreven dat je van spinazie helmaal niet net zo sterk kan worden als Popey. Dat is omdat er wel behoorlijk wat ijzer in spinazie zit maar nou ook weer niet zo heel erg veel. In 100 gram spinazie zit ongeveer 3 mg. ijzer en dat is echt niets bijzonders. In 100 gram tomatensaus zit veel meer ijzer.


Op zich klopt die informatie wel maar uit Zweedse onderzoekers hebben ontdekt dat sporters na het eten van een bord spinazie wel beter presteerden. Spinazie zorgt voor een efficiëntere energievoorziening van de spieren en het uithoudingsvermogen neemt toe. Nu komt het verraderlijke: vroeger dacht men dat ijzer daar de oorzaak van was maar uit dit onderzoek blijkt dat niet het ijzer, maar nitraat de oorzaak is van het betere uithoudingsvermogen.


Nitraat in spinazie
Nitraat heeft een hele slechte naam als het gaat om nitraat in de voeding. Nitraat wordt in het lichaam omgezet in Nitriet en van Nitriet dacht men dat kankerverwekkend zou zijn. Volgens fysioloog Weizberg is bewijs daarvoor heel mager. De laatste jaren komen steeds meer positieve effecten van Nitraat naar voren. Zo is het goed voor het verlagen van de bloeddruk en het gaat klontering van het bloed tegen. De efficiëntere energieproductie komt daar nu bij. Volgens Weizberg is Niraat dus eerder een 'good guy' dan een 'bad guy' 


Het advies van Weizberg is overigens niet om elke dag extra nitraat te gaan eten, daarvoor is het effect op lange termijn nog te onzeker. In de Popey formule ziet hij geen bezwaar dus een flink bord spinazie voor een zware prestatie kan geen kwaad. 
Bron: Trouw
Troost voor hen die spinazie niet lekker vinden: in andere bladgroenten zit ook veel nitraat. 
Je zou dus bijvoorbeeld de rauwe andijvie stamppot eens kunnen proberen. 


Tour de France
Wat ik me wel afvraag bij het lezen van zo'n artikel is dan: zou spinazie nou meteen op de dopinglijst komen voor de renners van de Tour de France? In het onderzoek bleken sporters na het innemen van nitraatpillen (een paar dagen het equivalent van een bord spinazie) ongeveer 5% beter te presteren op de hometrainer. Dit was wel bij een sub-maximale inspanning maar men verwacht dat het bij een maximale inspanning ook zou werken. Straks zitten de dopingcontroleurs ook nog bij de renners aan tafel om te kijken of ze geen spinazie eten. Zou Cadel Evans de dag van de individuele tijdrit spinazie hebben gegeten? 





zaterdag 23 juli 2011

10 stamppot recepten op een rij

We hebben niet elke dag even veel tijd om een gezonde maaltijd te koken. Deze 10 heerlijke stamppot recepten gaan jouw leven een stuk eenvoudiger maken. Alle recepten zijn speciaal geselecteerd op smaak en op gemak. De spamppotten zijn stuk voor stuk eenvoudig te bereiden en nog gezond ook!
Als klap op de vuurpijl is een spamppotje ook nog eens een van de goedkoopste maaltijden die je maken. Reden genoeg dus om de top 10 te verkennen.

Hutspot
Stamppot boerenkool
Zuurkool stamppot
Rauwe andijvie stamppot