Hutspot

Hutspot is misschien wel de meest gegeten stamppot in Nederland. 


Geen wonder: het is een eenvoudig recept, het kost niet veel tijd om het te maken en niet onbelangrijk: het smaakt heerlijk. Vooral kinderen zijn er dol op, ook kinderen die zeggen dat geen ui lusten. Serveer de hutspot met een lekkere rookworst of een bal gehakt en de hele familie zit waarschijnlijk uiterst tevreden aan tafel te bunkeren. 


Ingredienten voor simpele hutspot

1 kilo winterwortel
1,5 kilo aardappelen 
500 gr. uien
klontje boter 
zout en peper


Bereiding van de Hutspot

Stap 1 - Schil de aardappels en daarna de aardappels in even grote stukken snijden. 
Stap 2 - De wortels schillen en in stukken snijden.
Stap 3 - De uien pellen en de uien in ringen snijden
Stap 4 - Pak een grote pan uit de kast en doe er een halve liter water in met een theelepel zout.
Stap 5 - Doe aardappels in de pan en daar boven op leg je de uien en de wortels.
Stap 6 - Breng nu alles aan de kook op hoog vuur
Stap 7 - Als het water kookt zet je het vuur iets zachter maar je zorgt er wel voor dat het water blijft koken
Stap 8 - Kook de hutspot gaar in ongeveer 25 minuten met de deksel op de pan (prik met een vork om te voelen of de aardappels gaar zijn)
Stap 9 - Als de boel gaar is giet je het overtollige water af in een kommetje
Stap 10 - Neem je stamper ter hand (oh, wat een erotisch recept lijkt het ineens) en stamp tot de hutspot lekker smeuiig is, eventueel wat kookvocht toevoegen
Stap 11 - Op smaak brengen met peper en zout
Stap 12 - Aan tafel!!!


 Heb je echt heel weinig tijd dan kan je het bovenstaande recept nog veel sneller maken. Neem in plaats van gewone aardappels kant en klaar geschilde aardappels. In plaats van zelf uien snijden en winterpeen snijden kan je ook een zak hutspotgroenten kopen. Rookworsten betaan er ook in een variant die je in de magnetron kan doen. Uitgebakken spekjes kan je ook kant en klaar kopen. Echt, een kind kan de was doen


Wat is er lekker bij hutspot?


Rookworst natuurlijk! Rookworsten zijn er in 1000 varianten van heel goedkoop, tot vrij duur en van smaakvol tot vieze vleeshompen. Een kwestie van experimenteren lijkt me. Persoonlijk ben ik een grote fan van de Hema rookworst.

Eigenlijk mogen spekjes ook niet ontbreken. Het lekkerste is om de spekjes uit te bakken in een koekenpan en die op het laatst door de hutspot te roeren.


Jus is voor sommige ook een must. Ik ben er zelf niet zo dol op maar ik weet dat er mensen zijn die vinden dat hutspot geen hutspot is zonder jus.


Klapstuk is ook al jaren een winner bij de hutspot


Een gehaktbal doet het ook altijd prima.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen